Usein kysyttyä

Tältä sivulta löydät kysymyksiä ja neuvoja usein kysyttyihin kysymyksiin. Katso myös Lemmikeistä yleensä – alasivu, mistä löytyy lemmikkieläimiin liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä. Tällä sivulla:

Mitä teen kun kohtaan hylätyn eläimen?
Mitä löytämälleni eläimelle tapahtuu?
Näin eläintä kohdeltavan huonosti – mitä voin tehdä?

Mitä teen kun kohtaan hylätyn eläimen?

Kun kohtaat lemmikin, joka näyttää hylätyltä, kannattaa lähestyä sitä varovasti ja yrittää saada se rauhallisin ottein kiinni. Kun eläimen on saanut kiinni, sen voi toimittaa oman paikkakunnan löytoeläinten talteenottopaikkkaan.

Kaikilla löytöeläinten talteenottopaikoilla tai löytöeläinkodeilla ei ole mahdollisuutta hakea löydettyä eläintä, joten toivottavaa olisi, että eläimen löytäjä itse myös toimittaisi eläimen löytöeläinten talteenottopaikkaan. Jos eläintä ei uskalla itse ottaa kiinni, tulee soittaa kunnan tai kaupungin eläinsuojeluasioista vastaavalle henkilölle tai poliisille ja ilmoittaa missä ja minkälainen eläin on kyseessä ja pyytää jotakuta noutamaan eläin. Katso lisätietoa Löytöeläimet – sivuilta.

Tarpeen vaatiessa asiantuntevia neuvoja karkulaisen kohtaamiseen saa myös Etsijäkoiraliiton neuvontapuhelimesta 040-7248614.

Kaikki löytöeläimet eivät kuitenkaan ole hylättyjä. Karkureita löytyy niin kissoista, koirista kuin jyrsijöistäkin. Oman rakkaan lemmikin takaisin saamista helpottaa suuresti, jos eläin on merkitty joko tatuoinnilla tai mikrosirulla. Usein omistajan nimi tai puhelinnumero selviää kaulapannastakin, mutta monesti panta on hävinnyt matkan varrella.

Mitä löytämälleni eläimelle tapahtuu?

Eläinsuojelulain (2. luku 15 §) mukaan kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteen otettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Talteen otettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin.

Kotia, mistä eläin on kadonnut, ei aina onnistu löytää lain määräämien 15 päivän aikana. Löytöeläimiä (kissat ja koirat) pidetään ensisijaisesti joko Salon kaupungista talteenotettujen löytöeläinten hoitopaikassa (Kemiössä sijaitseva ammattioppilaitos, Yrkesinstitutet Sydväst- ent. Brusabyn maatalousoppilaitos, Brusaby lantbruks läröverk). Muita löytöeläinpaikkoja ovat Lemmikkihotelli Nella Pertteli ja Koira- ja kissahoitola Aaltonen, Halikko/Angelniemi. Kts. tarkemmat tiedot kohdasta: Löytöeläinten talteenotto. Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistyksellä olevia talteen otettuja eläimiä ei ikinä lopeteta 15 vuorokauden määräajan umpeuduttua, vaan jokaiselle eläimelle etsitään pysyvä uusi hyvä koti.

Yhdistyksellä ollessaan kotia etsivät eläimet elävät sijaiskodeissa, tavallisten perheiden arjessa. Kotia etsivät sivulta löydät julkisesti kotia etsivät. Huostaan otetut eläimet eivät tule julkisesti kodin etsintään. Yhteystiedot sivulta löydät yhteystiedot keneltä voit kysellä huostaan otettuja tai muuta kautta yhdistyksen omistukseen tulleita eläimiä.

Näin eläintä kohdeltavan huonosti – mitä voin tehdä?

Jos epäilet, että joku kohtelee eläintä huonosti, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Salon Seudulla toimiviin vapaaehtoisiin eläinsuojeluneuvojiin. Ensisijassa opn tärkeää ottaa yhteyttä viranomaisiin Salon kaupungin valvontaeläinlääkäri ev@ssey.fi tai hätätapauksessa poliisiin.

Ilmoituksen tekeminen on turvallista, sillä voit tehdä myös nimettömänä.

Otatteko vastaan pyyhkeitä, lakanoita, peittoja ja patjoja?

Kirpputorille otetaan vastaan ehjiä, puhtaita ja myyntikuntoisia lakanoita ja pyyhkeitä sekä muita kodintekstiilejä (patjoja emme ota vastaan). Pyyhkeille on käyttöä mutta peittoja emme tällä hetkellä tarvitse. Niitä voi lahjoittaa esimerkiksi Romanian koirille (Pro Animals Romania). Yhteyshenkilönä toimii syz@ssey.fi 

Salon seudun eläinsuojeluyhdistys: Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tervetuloa Salon-alueen eläinsuojeluyhdistyksen verkkosivuille! Pyrimme edistämään eläinten suojelua täällä Suomessa.

Onko sinulla jotain mitä haluat kysyä meiltä? Älä huoli! Alla on joitain yleisimmin esitettyjä kysymyksiä organisaatiossamme. Jos sinulla on vielä kysyttävää tämän usein kysyttyjen kysymysten lukemisen jälkeen, ota yhteyttä osoitteeseen ssey.saslo@gmail.com.

K: Mitä teen, kun kohtaan hylätyn eläimen?

V: Kun kohtaat lemmikin, joka näyttää hylätyltä, sinun on yritettävä lähestyä sitä varovasti ja tarttua siihen rauhallisella otteella. Kun eläin on kiinni, se voidaan viedä paikalliselle lemmikkieläinten palautuspaikalle.

Kaikilla eläinsuojilla ei ole mahdollisuutta hakea löydettyä eläintä, joten suosittelemme, että vietät heidät sen sijaan sivustolle. Jos et saa kiinni eläimestä itse, voit yrittää soittaa kunnan eläinsuojelusta vastaavalle henkilölle tai poliisille. Muista ilmoittaa missä ja millainen eläin se on, kun pyydät jotakuta noutamaan sen.

Tarvittaessa voit pyytää asiantuntija-apua Seeker Dog Associationin neuvontapuhelimelta numerosta 040-7248614.

Sinun on kuitenkin muistettava, että kaikkia löydettyjä eläimiä ei hylätä. Runaways on yleensä merkitty tatuoinnilla tai mikrosirulla. Lisäksi kauluksessa on ’omistajan nimi’ tai ’puhelinnumero’.

K: Mitä tapahtuu löydetylle eläimelle?

Eläinsuojelulain (2 luku, 15 §) mukaan kaupungin on hoidettava väliaikaisesti koiria, kissoja ja muita vastaavia pienikokoisia eläimiä, jotka on löydetty ja toipunut paikalta. Talteenotettua eläintä pidetään vähintään 15 päivää. 

Jos kukaan ei kuitenkaan väitä kadonneesta eläimestä, kaupungilla on oikeus myydä, luovuttaa tai lopettaa olento. Talteenotettuja eläimiä ei tapeta 15 päivän jakson jälkeen, ja niitä pidetään yleensä hoitokodissa Salon kaupungista.

Tässä on joitain hoitokodeistamme:

  • Kemiön
  • ammattikoulu Yrkesinstitutet Sydväst
  • Brusabyn maatalouskoulu
  • Brusaby Lantbruks läröver

Muut kadonneita lemmikkejä palvelevat paikat:

  • Metsäpihan koirasairaalakoira-kissasairaalaota
  • Perttelin
  • jaAaltonen
  • Halikko / Angelniemi

Jos sinulla on kysyttävää,rohkeasti yhteyttä kysy Salon Region Animal Welfare Associationin (SSEY) hallituksen jäseniltä heidän hoidettavakseen otetuista lemmikkeistä. Eläimiä pidetään yhdistyksen jäsenten kodeissa ja annetaan heille väliaikaista majoitusta. Tavoitteenamme on löytää jokaiselle eläimelle uusi koti, jotta ne eivät päätyisi muuttamaan kotia uudelleen.

K: Näin eläimen kohdellun huonosti – mitä voin tehdä?

Jos epäilet, että joku kohtelee eläintä huonosti, voit ottaa yhteyttä Salon-alueen vapaaehtoisiin eläinten hyvinvointineuvojiin. Voit myös tavoittaa ’valvovan eläinlääkärin’ tai ’poliisin’. Huomaa: Voit ilmoittaa nimettömästi.